A világ vitorlás versenyeinek tizes csúcsa

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_user::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/modules/user/views_handler_field_user.inc on line 47.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_node_new_comments::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/modules/comment/views_handler_field_node_new_comments.inc on line 100.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.

Hála a telekommunikáció és az internet fejlődésének, vitorlás versenyek tömegéről is folyamatosan kapunk hírt. A szemlélődőben egy idő után óhatatlanul megfogalmazódik a kérdés: de hát melyek ezek közül a legnagyobbak, a legjelentősebbek?

Rövid keresés után ráleltünk egy írásra, amely pontosan az előbb feszegetett kérdésünkre ad választ. Szerzője Jan-Kees Mons korábbi pénzügyi, jelenleg életviteli tanácsadó, erős sport orientációval; az Eurosport kommentátora. Mint ilyen, a cikkben magánvéleményt fogalmazza meg és beszélgetésre, véleménycserére hív.

A vitorlás világban e cikk megjelenése, 2010 óta is lényeges változások történnek.  A Volvo Ocean Race legutóbbi versenyén – tán a válság okán – kevesebb volt az indulók száma, mint korábban. Úgy hírlik, az ISAF napirendjén van a 2004-ben olimpiai számmá emelt RS:X szörf lecserélése sárkány-szörfre[1]. A Louis Vuitton Trófea lehet, visszaalakul eredeti formájára és előválogató lesz belőle ismét az America Kupája regattához; ... és biztos elképzelhetők még egyéb változások is a mélyben.

Az alábbiakban Jan-Kees Mons cikkét a szerző szíves támogatásával magyar fordításban adjuk közre.

fordítás: Füzi Péter, lektorálás: Damokos László, Péteri Gábor


[1] kite-surf; a változást megerősíti az ISAF olimpiai számok felsorolása itt. Valóban ejtve az RS:X (okt. 8 FP)

A világ vitorlás versenyeinek tizes csúcsa

Jan-Kees Mons (NED): Top 10 yachting races of the world
http://www.jkmconsultancy.nl/2010/04/top-10-yachting-races-in-the-world

(eredeti közlés: 2010. április)

A vitorlásnaptár versenyek sokaságát tartalmazza. Februárban élvezhettük az America Kupáját, utána a Louis Vuitton Trófeát, ezt követően a Karib-térségre figyelhettünk, majd  érkeztek a 2011-12-es Volvo Ocean Race befejező szakaszát ismertető sajtóközlemények. Ebben a cikkben most a vitorlás világ tíz legjelentősebb eseményének felsorolására teszünk kísérletet, figyelembe véve olyan jellemzőket, mint a médiában való megjelenés, díjazás, a hajósok szakmai minősége, a regatta történeti múltja vagy jövőbeli jelentősége. A sorban különböző típusú versenyek találhatók, olyanok, mint szóló[1]-, földkörüli-, nyílt tengeri-, partmenti- és flotta versenyeket. Tiszta sor, hogy a lista személyes véleményt tükröz, mégis jelzésértékű lehet, hogy mely versenyek tekinthetők a leglátványosabbnak, a legnagyobb értékűnek.[1] angol után „egykezes”-nek (single-hand) hívott
 

10. az Olimpia

-> honlap

Az Olimpia a világ legnagyobb nézettségű sportrendezvénye így természetesen helye van az első tízben. A játékokon tűntek fel olyan vitorlázó legendák, mint Ben Anslie,  Ian Percy és Torben Grael, hogy csak néhányukat  említsük. Ezért is érdemes az Olimpiát néznünk, mert az kimagasló vitorlázó tehetségek bölcsője, ahogy a gyakorlat mutatja. Az olimpiai játékokat sok millió néző követi szerte a nagyvilágban. A fenti két lényeges ok miatt már elég, hogy az Olimpia szerepeljen a listán. Annak ellenére, hogy televíziós közvetítés céljára az olimpiai regatták még nem annyira látványosak, mint néhány az alább felsoroltak közül, de -azt is mondhatnánk- a rendszer kialakulóban van.

9. Világ Párosverseny Túra

-> honlap

(ang. World Match Race Tour) Vitorlázásban a párosversenyzésé (match-race) a jövő, emiatt mindenképpen benne kell lennie ebben a listában! Élményteli, gyors, agresszív, ilymódon meg kell jelenjen a fiatal tömegeknek, fontos sportunk fejlődése szempontjából. A Világ Párosverseny Túra a földkerekség legjobb vitorlázóit, mint Adam Minoplio-t, a vitorlázó legenda Peter Gilmour-t és Ian Williams-t valamint Ben Ainslie-t foglalkoztatja. Amíg a vitorlás sport elsődlegesen függ szponzorálástól (különösen a B2B lehetőségektől), a páros versenyzés mindig érdekfeszítő lesz a televízió és az idegenforgalom, a helyszínre érkező közönség kiszolgálása számára. Ez a sportágnak további lehetőséget ad bővülésre és népszerűségének növelésére. Partmenti rövid versenyek olyan technikai támogatással, mint a virtuális szem, fedélzeti kamerák és fedélzeti interjúk, a sportágat érthetőbbé teszik nem csak a TV, hanem a különböző nézőcsoportok (helyszínen és távolabbiak) számára is. Bár ennek a versenynek közel sincs olyan hagyománya, mint az itt szereplő társai, a fejlődési lehetősége miatt döntöttünk úgy, hogy ennek a versenynek is itt a helye a tízes listában.

8.Antigua Vitorlás Hét

-> honlap

Az Antigua Vitorlás Hét a Karib-térség legnagyobb vitorlás versenye az elmúlt két évtized során a világ vitorlázó naptárának is legnagyobb rendezvényévé fejlődött. Olyan egy héten át tartó  verseny, amin a világ legnagyobb, leggyorsabb, legnagyszerűbb jachtjai versenyeznek a fedélzetükön olimpikonokkal, America  Kupája és a földkörül regattákon induló hajósokkal. A változatos versenyformák, a nagy hajók és a jóhangulatú társasági rendezvények miatt kézenfekvő, hogy ez egy olyan esemény, amely senkinek a listájáról nem hiányozhat.

7. Cowes Hét

-> honlap

A Cowes Hét maga a tradíció. 1826 óta ez Nagy-Britannia egyik legrégebbi és legsikeresebb sport rendezvénye. 40 futamot rendeznek minden nap több, mint 1000 hajónak, 8500 résztvevőnek (akik között amatőr és profi versenyzők egyaránt vannak) és 100000 nézőnek. Ez kétségtelenül a világ legnagyobb regattája az ehhez hasonlók között.

6. Louis Vuitton Trófea

-> wikipedia

Lehet, hogy a Trófea még nem bizonyított igazán, de a régi Louis Vuitton Kupa sikerének nyomdokán haladva benne van az átütő siker lehetősége.. Ahogy itt összetalálkozik a változatos párosverseny forma az America Kupája osztályú hajókkal, az egytestű hajókon versenyző legnevesebb résztvevőkkel (Barker, Ainslie, Cayard, Bruni) és az érdeklődők hatalmas tömegével, mindez nagy eseményt ígér. A közvetítés a nagyméretű  TV-ken és a helyszíneken megszervezett olyan kísérő rendezvények, mint amit láthattunk Auckland-en, La Maddalena-n (Szardinián), Nizzában, Dubaiban és Hong Kong-ban, olyan élményt jelent, amit nem szabad kihagyni! Ahogy fentebb már jeleztük, a párosversenyzés nagy jövőbeli lehetőségek előtt áll, emiatt vettük be a Trófeát a listába.

5. Fastnet

-> honlap

Minden hajós hallott már a Fastnet versenyről. Ez egyike a leghíresebb nyílttengeri versenyeknek, 608 tengeri mérföld a hossza és Irország – Nagy-Britannia déli partjai mentén tűzik ki a pályát[1]. Itt az időjárás mindig kulcsszereplő: vagy viharos időben gyors és tomboló vagy nyugodt szélben csendes, taktikázó verseny fordul elő a gyakorlatban. Hasonlóan a Sidney-Hobart versenyhez a Fastnetnek is vannak néha áldozatai, hangsúlyozva a tényt, hogy a verseny nem éppen veszély nélküli. Mindezek alapján a Fastnetet az 5. helyre rangsoroljuk.


[1] A Fastnet egy tengeri szirt Írország déli partjához közel, ez a fordulópontja a Dél-Angliától startoló versenynek

4. Sidney - Hobart

-> honlap

Ha azt hallod karácsony, Bass-szoros, Tasmánia, Újév, látványos verseny és szenvedélyes vitorlázók - azonnal rávágod: ez a Sidney - Hobart verseny! Kétségtelenül ez a regatta a vitorlázás egyik legközismertebb, szimbólumértékű márkaneve. A Volvo Ocean Race és az America  Kupája kivételével egyetlen más versenynek sincs olyan média közvetítése, mint ennek. A "Bluewater Classic" az elmúlt 64 év során vívta ki helyét a legjelesebb három nyílttengeri verseny között, amelyre maxi jachtok is érkeznek a világ minden tájáról. A népszerűség egyik oka a megjósolhatatlan és néha szélsőséges időjárás nagy széllel és hatalmas hullámokkal, amely időnként tragédiához is vezet. És még egy utolsó érv: ez a tizes lista nem lenne teljes egy olyan verseny nélkül, amit egy ilyen, a vitorlázáshoz fanatikusan kötődő nemzet, Ausztrália területén rendeznek!

3. Vendée Globe

-> honlap

A Vendée Globe szóló, földkerülő verseny, amit a résztvevők megállás és külső segítség nélkül vitorláznak végig. A versenyt 1989-ben alapították és 1992 óta négyévenként rendezik meg. Mint az egyetlen verseny, amelyen szólóban, megállás nélkül kerülik meg a Földet, nagy valószínűséggel állítható, hogy ez az óceáni versenyzés legszélsőségesebb típusa, és egyben az egyéni kitartás komoly próbája. Nem meglepő, hogy az indulók  jelentős része nem bírja, kiáll vagy feladásra kényszerül[1], viszont, aki sikeresen végigmegy, azt örök hírnév és megbecsülés övezi. Például Ellen MacArthur és a kétszeres győztes Desjoyeaux hogy csak kettőt említsünk a jól ismert hősök sorából, akik sikeresen befejezték a versenyt. A Vendée, hasonlóan a Volvo Ocean Race versenyhez megnyitotta a regattát az aktívan bekapcsolódó számítógépes közösség[2] számára is, ahonnan százezrek nevezhetnek a szimulált VG-hoz, és vehetnek részt elektronikus hajójukkal a versenyben. A valós és virtuális versenynek ez az újfajta egybefonódása vitathatatlanul tovább növeli a Vendée Globe népszerűségét.


[1] A 2008-as VG-n induló flottának több, mint fele kellett feladja a versenyt, történt egy súlyos sérülés és két hajó elveszett, miután kormányosukat egy közelben hajózó versenyzőtárs kimentette –  statisztika és illusztráció a verseny rendkívüli nehézségére
[2] Van néhány internetes szolgáltatás, ahol regattázni lehet képernyőn. Valós szél előrejelzés és modell hajótípus alkalmazásával az internet vándor egy vitorlás versenybe csöppenhet bele könnyedén.

2. America Kupája

-> honlap

És akkor itt az America  Kupája! Természetesen ezt a versenyt illetné az első hely. Mégsem tesszük oda, az átszervezés alatt álló Kupa jelenlegi helyzete miatt. Noha Valenciában az új hajótípussal[1] folytatott versenyt látni tényleg lenyűgöző volt, a 33. America  Kupája mégis lehangoló érzetet kelt, mert bíróságon megvívott versenyként vonul be a történelemkönyvekbe. E tekintetben Larry Ellison-t nagy felelősség terheli, nevezetesen, hogy visszaállítsa az America  Kupáját a versenyt igazán megillető helyére: az AK legyen a világ legtekintélyesebb vitorlás rendezvénye. Bízunk benne, hogy Ellison és Coutts képesek ezt elérni. A vitorlázást szívügyüknek tekintik és ezért biztosak lehetünk abban, hogy a 34. America  Kupája kirobbanó siker lesz. Az AK legyen sok-kihívós esemény, minden korábbinál szélesebb nemzetközi részvétellel, melyet nagy érdeklődéssel kísérhetnek figyelemmel a nézők; rövid, ádáz küzdelmeket hozó versenyekkel; fedélzeti kamerákkal és mikrofonokkal, amelyek testközelbe hozzák az élményt, és mindezt sokféle hajótípus számára kiírt, teljesen új szervezésben! Az AK-nak vonzania kell a fiatalokat és a rendező város számára, legközelebb San Francisco-nak a verseny hozzon komoly gazdasági fellendülést! Ha Ellison és társa[2] képes ezt véghezvinni, az AK újra a vitorlázás legnagyobb versenye lesz, mint egykoron. Kívánjuk, mindez váljon valóra, s az America  Kupája visszaszerzi első helyét a listánkon!


[1] Az AK története 1851-ben indul és főként angolszász részvevők küzdelme jellemezte. Számos hajótípus szerepelt benne az évtizedek folyamán – ezt az eredeti kiírás szabadságfoka tette lehetővé. 2010-ben átalakították a versenyt: 44 és 72 lábas, merevszárnyú katamaránok versenyeznek. Maga a versenypálya és –szervezés is jelentős változásokon ment át a korábbi idők versenyeihez képest. A hajókon fedélzeti kamerák, pozíciómérők és távadók találhatók. Az egész átalakítás a háttérben működő komputerekkel és a modernizált TV közvetítéssel mind a nézőkhöz eljuttatható versenyélmény növelését célozza. 2010 óta az America Kupája Világ Sorozat küzdelmeit láthattuk 48 lábas katamaránokon. 2013-ban rendezik meg a 34. America Kupáját, amelyen a 72 lábas katamaránok először szerepelnek versenyben. A 44 lábas hajók versenysebessége 20-30 csomó (durván 35-50 km/h) körül van.
[2] Russell Coutts (finndingi olimpiai bajnok 84-ben, többszörös világbajnok párosversenyzésben, America Kupája kétszeres győztes kormányos), az új AK megálmodója; Larry Ellison az ORACLE számítógépes nagyvállalat társtulajdonosa, a 33. AK egyik versenyzője.

1. Volvo Ocean Race

-> honlap

 A vitorlázás Formula-1 versenye. Hajósembernek ez a lehető legnagyobb vitorlázási élmény, kemény és nagy kitartást igénylő feladat. Ebből következően ez, és az America  Kupája vonzza magához a világ legjobb vitorlázóit. Hasonlít a Forma-1-hez  abban is, hogy a csapatok költségvetése óriásira nőtt és ez  korlátozta az indulók számát. Az új szabályoknak ezen a helyzeten javítaniuk kellene és újra sokak számára elérhetővé kellene tenni a versenyt! A nézőknek a regatta hatalmas élményt nyújt. A hajók olyanok, mint a versenylovak, amelyek elképesztő sebességet érnek el vad tengeri viszonyok között jó anyagot  biztosítanak a fedélzeti médiásnak fotók és filmek készítéséhez. Ezen felül – a Vendée-hez hasonlóan – a verseny összefonódik a számítógépes regattába nevező online közösséggel, amely az utolsó Volvo Ocean Race-en még a Green Dragonnak[1] is asszisztált. A verseny hatalmas látogató tömeget vonz azon kikötőkben, ahol kijelölt megálló van. Az e kikötőkben rendezett mellékesemények és kikötőn belüli versenyek nagy élményt jelentenek és fellendítik a  gazdaságot. A világ legjobb hajóinak és vitorlázóinak találkozása, az állóképesség, a föld körüli verseny, az élmény, a gazdasági- és média hatás; mindez azt eredményezi, hogy a Volvo Ocean Race a nézetünk szerinti legjobb verseny és ezért kerül listánk élére.


[1] az egyik versenyhajó volt a VOR-on

Kétség nem férhet hozzá, hogy a fenti lista egy sereg lehetőséget ad vitára, pontosításra. Nyitottak vagyunk észrevételeire, kérjük adjon hozzá és töröljön versenyeket legjobb belátása szerint, ossza meg itt véleményét!